Kapor, zemiakový šalát, kapustnica, rezne. S Vianocami sa spája niekoľko tradičných jedál. My sme však pre Vás pripravili pradávny recept od prababky Rúži na prípravu najlepších medovníkov.
Čo budete potrebovať?
- 75 dkg polohrubej múky,
- 56 dkg nerafinovaného cukru (hnedý cukor),
- 4 veľké vajcia,
- 10 dkg medu,
- kôru z 1 citróna a z 1 pomaranča,
- 1 kávovú lyžicu škorice,
- 1 kávovú lyžicu sódy bikarbóny,
- 6 klinčekov a 6 ks bieleho korenia rozdrviť v mažiari.
Všetko máte, pýtate sa, čo ďalej?
Cukor dobre vymiešame s vajcami (asi 20 minút), potom pridáme rozpustený med, tlčenú škoricu, korenie a klinčeky, postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, sódu bikarbónu a múku.
Cesto premiesime rukou, pretože varechou sa nedá miešať. Potom ho prikryjeme a odložíme do druhého dňa v chlade.
Stuhnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, dobre ho premiesime, rozvaľkáme asi na 1 cm a formičkou vykrajujeme medovníčky, ktoré poukladáme na pomastený plech. Potrieme rozmiešaným vajcom a upečieme.
Po upečení natrieme glazúrou, ktorú vyrobíme z 2 bielkov s cukrom a citrónovou šťavou. Tieto ingrediencie rozšľaháme a natrieme na medovníky. Dozdobíme orechom alebo, ako hovorila prababka Rúža, kandizovanó ovocí.